Life and moments

Recept cheesecake och macarons ?

I mellandagarna tog jag mig lite tid att baka och jag hade lovat att lägga upp receptet här på det supergoda och uppskattade fikat jag gjorde! ?

Cheesecake finns i så otroligt många olika goda smaker & olika sätt att göra på men min absoluta favorit är kyld cheesecake, tycker det blir friskare då. Denna gång valde jag lite mer julinspirerade smaker. I vanliga fall består min botten av digestive kex men denna gång tog jag pepparkakor istället. Även macarons, som är söta små franska bakverk finns i många olika varianter. Väldigt goda & finns i hur många olika smaker som helst, allt ifrån kola till saffran, hallon, choklad, osv. Jag valde att använda mig av saffran/apelsin då jag tycker det tillhör julen ?? Jag går oftast på känn när jag bakar och följer sällan måtten exakt men jag har skrivit upp på ett ungefär.

Julig cheesecake med inslag av pepparkakor/apelsin & vit choklad ??
Botten: 80-100 g smält bakmargarin & ca 30 pepparkakor. Krossa pepparkakor med tex. Mortel och blanda i smält margarin. Tryck ut i en springform på ca 24cm och stoppa in i kylen.
Fyllning: 200g Philadelphia, 3 dl vispad grädde, 1 litet pkt vaniljkvarg, 150g smält vit choklad, 3 äggvitor, 3 äggulor, 1 dl florsocker, apelsinsaft & 1 tsk vaniljsocker. Blanda/vispa alla ingredienser förutom äggvitorna och apelsinsaften. Vispa äggvitor till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Pressa ut apelsinsaft ur 1 apelsin. För väldigt mycket apelsinsmak kan man ha i lite apelsin essens. Lägg fyllningen på botten och in i kylen/frysen.
Garnera med rivet apelsinskal & pepparkakor ovanpå! ?
Ska du ha gäster samma dag så rekommenderar jag antingen att frysa den i 2h och ta ut ca 15-30 min innan servering eller kyla minst 4h. Kan stå i frysen över natten.
TIPS: annan god smak på cheesecake kan vara blåbär/vit choklad eller hallon/vit choklad. Byt då bara ut apelsinsaft och apelsingarnering till tex halverade blåbär i smeten och hela blåbär ovanpå kakan/samma sak med hallon.

Saffrans macarons med apelsinsmörkräm ?
Kaksmeten: 125g mandelmjöl (funkar även med hemgjord krossad/skållad mandel), 4 dl florsocker, 3 äggvitor, 1/2 dl socker, 1 pkt saffran, gul karamellfärg
Blanda alla ingredienserna förutom äggvitor. Vispa äggvitor till skum och vänd sen ner i smeten. Lägg smeten i spritspåse och spritsa ut 5-kronor på plåtar med smörpapper. Låt vila 30 minuter. Stoppa de sen längst ner i ugnen i ca 20-25 minuter på 125 grader. Ta ut de och låt svalna ordentligt. ?
Smörkräm: 1 1/2 dl florsocker, några droppar gul karamellfärg, apelsinsaft, lite vaniljsocker, Rivet apelsinskal, 100 g rumstempererat smör och ev lite vatten vid behov. Vispa alla ingredienserna. Tillsätt endast vatten vid behov, om smöret är tillräckligt rumstempererat behövs inte vatten. Spritsa Smörkräm på en kaka, lägg sen på en annan kaka ovanpå som ett lock. Kakorna är alltså dubbla med Smörkräm emellan. ⭐️
TIPS: andra goda smaker/blandningar på kakorna är choklad/nutella, kola/kola, hallon/vanilj osv. Finns massvis! Vill du ha andra smaker byter du alltså bara ut tex saffran och gul karamellfärg och apelsin i detta recept till det du själv vill ha ? så gott och var faktiskt enklare än jag trodde!

*Vilka smaker har ni som favoriter? Har ni tips? Kommentera gärna ?
Här är bild på det jag bakade men här har jag inte hunnit garnera min cheesecake.

IMG_7490

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats